17 Nisan 2009 Cuma

YAS VE RADYO

YAS VE RADYO

1948-1950 yılları arasında geçiyor konu.

Yer Adana'nın güzel ilçesi Ceyhan'da....

Benim büyüklerim yaşamış bu ilçede yer ve gök şahittir yaşananlara.

Ata erkil ailedir KIZILDENİZLİ ailesi,anne baba biri bekar ikisi evli oğullar gelinler ve torunları.Kızlar evlidir ve hepsi kendi evindedir.

Osmanlı kadın modelidir büyükanne Fatma hanım,sesini yükseltmeden evde sözü geçen annedir.
Huzurlu evdir,iki elti hiç sorun yaratmamışlar.İkiside birbirinden değerli; anaya babaya ve eşlerine saygılı asil yürekleriyle hep takdir almışlar çevreden.Anneannem Nazmiye hanım ile Melek yengem Sabiha hanım.

Güne sabah kahvesiyle başlar büyükanne ,bir lokma ekmek vede bir topan şekerlede büyükdede Genç Osman.Hiç aksamadan yapılan hizmettir bu.

İş bölümü bellidir;yemek anne de diğer işler gelinler de.Ne güzel bir düzen kurulmuşki kimsenin şikayeti yok.Az bulduklarıyla mutlu oluyorlar.Zorluklar içinde elde etmek bu zevki veriyor olsa gerek.

Elbet komşu ilişkileride düzgündür.Hele bir komşuları vardırki onların lakabı KÖŞKER lerdir.
Ayakkabı yapım sanatında usta oldukları için bu lakabı almışlar sanırım.Çok neşeli aile oldukları ve çevreyede bunu yansıttıkları biliniyor.Bir araya geldilermi vur patlasın çal oynasın eğlenirler öyle eğlenirlerki iki katlı evin altı ahırdır sakalıkta yaptıkları için eşşekleri mevcuttur.Eşşekleri bile neşeye dayanamaz ve AİİA İİİİ anırmaya başlarmış..Bana göre yorguınluktan" susun ya dinleneyim "diye anırıyorda ya neyse....

Ve birgün Köşker ler radyo alırlar.
Yaz günüdür radyoyu bahçeye çıkarırlar sesinide açarlarki herkes dinlesin.
Benim canım anneannem ve melek yengem işleri biter bitmez bahçeye çıkarlar bir köşede oturup radyoyu dinlerlermiş.

O senenin sonunda yılbaşı gecesi rahmetli dedem Altınbaş lakaplı Mehmet Kızıldenizli bir süpriz yapar ve eve radyo getirir.Yeni radyo aman Allahım ne büyük heyecan dünya evlerine gelmiştir sanki...Her akşam sofrada aile bir araya gelir yemek yenirken radyoda  ajans dinlenir çıt çıkmaz arkasından tarihte bu sayfa 10 dakikalık programdır.Artık onlarda bağımlıdır radyoya.Anneannem anlatır o heyecanı Adana şivesiyle"kalan (Adana da cümle öncesi kullanılır) gari biz Sabiha ile uçuyok nasıl seviniyok açıyok radyoyu haldır haldır evde iş yapıyok.Ayaklarımızın hızı çoğaldı"

Fatma nenemizin kız kardeşi nazife hanım vefat etmiştir.Nene çok üzgündür tek kardeşini kaybetmiştir.Eve gelir o sırada radyo kısık sesle çalmaktadır.Biran hiddetlenir ve radyoyu kapatarak bir beze sarar sandığın içine kaldırır.Derki "YASIMIZ VAR RADYO ÇALINMAYACAK.

Osmanlıdır nene ; bir kez" hayır "dedimi biter.
Aradan 50 gün gibi süre geçmiştir gelinlerin aklı radyodadır."Bire anne radyoyu çıkartak çalak tamam nene teyzeye bizde üzülüyokta radyonun bununla ne alakası var.YOK denmişir birkez.

Noktayı Rahmetli amcamız Zekeriya KIZILDENİZLİ koyar.Akşam eve gelmiştir yengeye derki" radyo nerede" "sandıkta" der melek yengem.Amcam "çıkarın ve çalın YAS bitmiştir.

9 yorum:

Kubilay Kızıldenizli dedi ki...

Nilly Ablam,
Ben bu öykü tadında yazdıklarını aynen üzerinde çalıştığım projenein içine ekleyeceğim eğer izin verirsen.
Babam nasıl sonucu belirlemiş değil mi?
Seni biz çok seviyoruz ablacım ve hele Işıl Hanım, benim ablam ablam...

Kubilay Kızıldenizli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Kubi cim,bizim ailemizin anıları ile ilgili olan her konuda sana yardımcı olmakatan mutluluk duyarım.Bu konuda izin istemen beni üzer.Biz de seni seviyoruz canısı.
Nilyy

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

Vay Nilly ablam baslamis cebindekileri bosaltmaya...

Harika olmus ablacim; kalemine saglik...

Kubilay Kızıldenizli dedi ki...

Vallahi hem de ne boşaltma ne güzçlü bir kalem varmış bu ablada...

Aurora Borealis dedi ki...

cebinde daha neler var ben asil onlari merak ediyom walla

nilly'nin dünyası dedi ki...

Sayenizde bende kendimi mutlu hisediyorum.

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

eee? soona nooldu? :o)

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

wow!
profile sekil yapmisiz...


guzel olmus...